Töltsd le az ingyenes ebookot: Önbizalomnövelő öltözködési tippek

Nőiesség, Öltözködés

Klasszikus elegancia – mindenek felett

Ismersz valakit, akinek hasznos lehet? Oszd meg vele a cikket

A divat hatása mindannyiunkra kiterjed, még azokra is, akik úgy gondolják, rájuk egyáltalán nem hat. Ha ez nem így lenne, lehetséges, hogy olyan ruhákat hordanánk, mint az ókorban. Az viszont, hogy az egyre gyorsabban változó divatvilágban mennyire gyorsan követjük le a trendeket, már egyénenként eltérő. Vannak, akik mindig a kifutókon éppen megjelenő irányzatokat követik, míg mások a környezetükben és az üzletekben uralkodó mintákhoz alkalmazkodnak. Van azonban egy olyan öltözködési stílus, amelyet korunkban már nagyon régóta nem tudott „betörni” egyetlen modern trend sem. Ez a klasszikus elegancia, amely – az aktuális trendek fölé emelkedve – mindig divatosnak hat.

A klasszikusan elegáns nő

Ha ezt az igazán nőies stílust két szóval lehetne jellemezni, az a „kifinomult” és az „időtlen” lenne. A klasszikus elegancia sohasem hivalkodó, nem domináns és nem drámai. Ezekkel ellentétben, inkább visszafogott, kiegyensúlyozott, önbizalmat, magabiztosságot sugároz. A klasszikusan elegáns ruhákat azonban viselni is tudni kell. „A stílus maga az ember”, szokták mondani, és ez a kijelentés ebben az esetben fokozottan igaz. Az ilyen öltözködés egy olyan nőt takar, aki magabiztosan áll a világ elé, és büszkén meri vállalni azt, aki. Nincs szüksége rá, hogy harsány legyen, hiszen visszafogottan és elegánsan is tökéletesen közvetíti a nőiesség kiegyensúlyozott megélését és az önbizalmat. 

Sok olyan híres nő híve a klasszikus eleganciának, akik sztárallűrök és kirívó viselkedés nélkül képesek felkelteni a megjelenést árgus szemekkel követő nagyközönség figyelmét. 

A klasszikus elegancia ismérvei

A klasszikusan elegáns stílus követéséhez nem árt tisztában lenni az ilyen öltözködés alapszabályaival és elveivel. Ezeket követve könnyebben magunkévá tehetjük az alapkoncepciót, és úgy válogathatjuk össze kapszulagardróbunkat, hogy az abból összeállított outfitek a lehető legnagyobb mértékben fejezzék ki azt, amit közvetíteni szeretnénk a világ felé. Bár akadnak olyanok, akik ösztönösen „érzik”, mit is jelent a klasszikus elegancia, sokan értik és tudják, hogy ezzel a stílussal igazán önazonosak lehetnek, ám a megfelelő darabok kiválasztása nehézséget jelent számukra. Mielőtt azonban teljesen lecserélnénk a gardróbunkat, érdemes a stílus alapelvei alapján átgondolni, hogy vajon melyek azok a darabok, amelyek a klasszikus elegancia mintapéldái lehetnek. Lássuk tehát, hogy melyek a klasszikusan elegáns outfitek ismérvei.

  1. Egyensúly és szimmetria

A klasszikusan elegáns outfitek mentesek a túlzásoktól és a túl nagy kontrasztoktól. Finom egyensúly jellemzi őket. Természetesen egy-egy darab vagy kiegészítő hangsúlyosabb lehet, de ez a dominancia sohasem túlzottan uralkodó.

  1. Letisztult, egyenes vonalak

A klasszikusan elegáns outfit vonalai mentesek a „sallangoktók”. Nem túl fodrosak vagy díszesek, vonzerejük pont az egyszerűségükben rejlik. Az egyenes vonal azonban nem jelenti, hogy a különböző testalkatok ne kaphatnának külön figyelmet a szabás és az outfitek összeállítása terén. Mindenki megtalálhatja a hozzá passzoló darabokat.

  1. Egyszerűen elegáns

Ezt a stílust nem jellemzik a romantikus outfitekre jellemző formák és a drámai, szenvedélyes hatás sem. Nőiessége pont az egyszerűségében rejlik – annyit láttat, amennyit viselője személyisége enged. 

  1. Finom színek 

Bár a kontrasztos és erőteljesebb színek megengedettek, a túlzottan hivalkodó árnyalatok kerülendők. A kulcs itt is az egyensúly: egy erőteljesebb szín mellé érdemes párként egy egyszerűbb, semlegesebb árnyalatot választani. A túlzó mintákkal sem árt vigyázni. 

  1. Kiváló minőségű anyagok

Amennyiben a klasszikusan elegáns stílust követjük, érdemes hosszabb távon gondolkodni a kapszulagardrób kialakításakor. A „kevesebb több” alapelve itt is igaz: a minőségi darabok és anyagok sokáig kiszolgálnak, és egyben a megjelenést is mindig hibátlanná teszik. A stílus egyik védjegyét a minőségi, jól szabott ruhadarabok alkotják.

  1. Egyszerű kiegészítők

A klasszikusan elegáns outfiteknél a kiegészítők dominanciája sohasem lehet túlzó, ám használatuk szinte kötelező: egy finom sál, öv, egy kalap vagy akár egy stílusos karóra is remek alkotóeleme lehet az egyensúlynak, tovább erősítve a kívánt stílusjegyeket, illetve kiemelve azokat.

  1. Kifinomult smink

Bár a smink nem kifejezetten az outfit része, amennyiben nem megfelelő, az egész összképre negatív hatást gyakorolhat. A kulcs itt is az egyensúly: ne legyen túl hivalkodó vagy maszkszerű – a természetesen szép jellemzőket kell, hogy kiemelje a lehető legtermészetesebbnek tűnő módon. 

A trendek szorításától mentesen

A klasszikus elegancia időtlen, ám persze ez nem azt jelenti, hogy a klasszikusan elegáns kapszulagardrób unalmas vagy megváltoztathatatlan lenne. Időről időre bátran bővíthetjük vagy kiegészíthetjük új, akár az aktuális trendekbe illeszkedő darabokkal, ám persze mindig úgy, hogy a stílus összképe ne változzon. Amennyiben a klasszikusan elegáns stílusra szabod megjelenésed és kapszulagardróbod, a trendek szorításától mentesen képviselheted ezt az időtlen stílust nap mint nap. A magabiztosság pedig, amelyet ennek a stílusnak a birtokában sugárzol majd, nemcsak a divathoz való viszonyodat, de az emberekkel való kapcsolataidat és a különböző helyzetekben való fellépésedet is átformálja majd.

csonka-krisztina-stiluskommunikator

Csonka Krisztina vagyok, diplomás stíluskommunikátor, a te stílustanácsadód.

Több száz egyéni tanácsadás és számtalan, cégeknek tartott tréning tapasztalataival a hátam mögött segítek, hogy a megjelenésed egyéniséget, magabiztosságot és önbizalmat sugározzon.

csonka-krisztina-stiluskommunikator

Kéred az önbizalomnövelő öltözködési tippeket?

A 20 oldalas ebookban olyan tanácsokat és gyakorlatokat mutatok, amikkel ízelítőt kaphatsz, mi kell ahhoz, hogy egy önazonos, stílusos, magabiztos nő nézzen vissza a tükörből.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Stílus és önbizalom – Stílusos önbizalom

Hogyan változtathatja meg az életedet, és lehet pozitív hatással a mindennapi közérzetedre és önbizalmadra az önazonos stílus?

Az időtlen klasszikus: A kis fekete ruha

Hogyan válaszd ki a megfelelő alapdarabot és a megfelelő árnyalatot a kis fekete ruhához?

Várólista feliratkozás