Töltsd le az ingyenes ebookot: Önbizalomnövelő öltözködési tippek

Öltözködés

Az időtlen klasszikus: A kis fekete ruha

Ismersz valakit, akinek hasznos lehet? Oszd meg vele a cikket

Ha létezik egy olyan ruhadarab, amely segíthet egy nőnek, ha végképp úgy érzi, hogy nincs mit felvennie, az minden bizonnyal az a bizonyos „kis fekete ruha”. Minden nőnek szüksége van egy ilyen ruhára a szekrényében, amely sokoldalúan felhasználható, gyakorlatilag minden eseményen viselhető, elegáns és könnyed, és egyúttal nőies ruhadarab. 

Ennél a ruhánál szükségtelen feltenni a klasszikus kérdést: „Mit vegyek fel ma?”, ugyanis bármilyen eseményre alkalmas. Ez a ruha egy külön „intézmény” a ruhatáron belül. Egy olyan alapdarab, amely a hosszú évtizedek során is kiállta az idő próbáját. A kis fekete ruha, vagyis „little black dress” nem véletlenül kapott külön helyet a divattörténelemben.

Ruhatörténelem

Bár nem Coco Chanel volt, aki feltalálta a kis fekete ruhát, de ő volt az, aki felismerte, kihasználta és trendet csinált a LBD-ből. Ezzel finoman jelezte, hogy a ruha valahol még mindig a legfelsőbb körök kiváltsága, de mégis igyekezett kiemelni, hogy a kis fekete ruha már bárki számára elérhető. Az LBD-t Chanel a saját stílusában tálalta, másoktól jól elkülöníthető, illetve meghatározható szabást alkalmazott, de volt, hogy az anyagon változtatott. Így csak a szakavatott szem látta a különbséget, egyfajta titkos szövetséget teremtve az elit tagjai között.

Chanel a divatot ezzel a praktikus, mégis elegáns ruhával forradalmasította, egyenes vonalú sziluettekkel, elhagyva a felesleges szűkített szabást, és az utált a fűzőket, amelyek az ezt megelőző időszakot jellemezték. Gyakorlatilag újradefiniálta a nők öltözködési szokásait.

A Vogue magazin a LBD-t „Chanel Fordjának” nevezte, ami arra utal, hogy a stílus ugyanolyan népszerű és nélkülözhetetlen, mint a Ford híres autói voltak akkoriban (Ford T-modell).

A 30-as éves gazdasági világválságában is helye volt a ruhának, annak ellenére, hogy megjelenése ebben az évtizedben, sőt, a második világháború alatt is egyszerűsödött. Előbbi esetben nem volt fizetőképes kereslet a minőségi anyagokra, majd a háborús időszakban a katonai egyenruhákhoz gyapjúra és selyemre volt szükség, így az egyéb ruhákat általában műselyemből, pamutból és dzsörzéből készítettek, maximum flitterekkel kölcsönözve egy kis extra csillogást. 

A 50-es évek végén a kis fekete ruhát felfedezte Hollywood is, amikor 1961-ben Audrey Hepburn, az Álom luxuskivitelben című film elején egy Givenchy által tervezett darabban jelent meg. Ez az ikonikus ruha véglegesítette az LBD helyét a női ruhatárban és a stílustanácsadók bibliájában is.

A globalizáció hatására a 20. század utolsó évtizedétől napjainkig milliónyi változat robbant be a köztudatba, így a mini, midi és maxi fazon, valamint a vintage stílusok is mind-mind helyet követeltek maguknak az LBD porondján megannyi más között. Ezenfelül a különböző kontinensek is saját stílusukkal tették egyedivé az ikonikos ruhadarabot, így az afrikai, latin-amerikai és ázsiai változatok mind-mind megtalálták a maguk útját az LBD-k világában. Ennek a korszaknak a talán leginkább ismert kis fekete ruháját a néhai Diana hercegnő viselte a 90-es évek közepén, még inkább bebetonozva az LBD népszerűségét. 

Örökkön örökké

A kis fekete ruha legfőbb vonzereje talán pont a sokoldalúsága. Párosítható kiegészítőkkel, például merész ékszerekkel vagy színes sállal. Alternatívaként akár egy farmerdzsekivel vagy egy alkalmi kardigánnal is hordható, de a bátrabbaknál bakanccsal kombinálva is remekül mutathat. Ez utóbbi első pillantásra meghökkentő lehet, de aki jól tud viselni egy ilyen szettet, és jól is érzi magát benne, annak nem érdemes visszafognia magát. A tornacipős változat is igen elterjedt – a lényeg itt is a megfelelő összhangon van, és azon, hogy mit szeretnénk kiemelni a viseletünkből és magunkból. 

A kis fekete ruha időtlen vonzerejének másik oka, hogy a különböző testalkatoknak is képes megfelelni. Az LBD-t úgy tervezték, hogy jól illeszkedjen és kiemelje a sziluettet, függetlenül a testalkattól vagy a mérettől. Egyszerű és elegáns vonalvezetése kiemeli az íveket, vagy korrigálja azokat, így minden korú és testalkatú nő számára megfelelő választás lehet. Persze ehhez elengedhetetlen a megfelelő fazon és kiegészítők megtalálása, amiben a stílustanácsadó segíthet. Léteznek olyan változatok is, amelyek némi alakformáló hatással rendelkeznek, így azoknak is magabiztos megjelenést kölcsönözhetnek, akik korábban idegenkedtek a szűkebb fazonoktól. Ezzel a sokoldalú ruhával mindenki kifejezheti önmagát, és kiemelheti mindazt, ami őt igazán csinossá és széppé teszi. 

Bár egy fekete ruháról van szó, mégsem csak stílustanácsadásra lehet felkérni a divatszakértőt az LBD-vel kapcsolatban. hanem bármennyire is meglepő, akár a színtanácsadás is igen hasznos lehet ennek az időtlen klasszikusnak a megfelelő viseléséhez. Nemcsak a szürkének van ugyanis ötven árnyalata, hanem a feketének is, ráadásul a kiegészítők színe is meghatározó lehet. 

Érdemes tehát kellő energiát és időt fektetni a megfelelő kis fekete ruha kiválasztásába, hiszen segít magabiztosabbá válni, miközben a gardróbunk is gazdagodik egy csodás alap ruhadarabbal. 

Ha szeretnél te is közelebb kerülni a stílusodhoz az öltözködésben, vagy már pontosan tudod, mi a te valódi stílusod, csak egy kis finomhangolásra van szükséged, várlak szeretettel stíluskonzultációra. Szolgáltatások menüpont alatt megtalálsz minden szükséges információt!

Legyen csodaszép napod! Ne feledd! A stílus benned van, tegyük láthatóvá! Én itt vagyok és segítek Neked!

csonka-krisztina-stiluskommunikator

Csonka Krisztina vagyok, diplomás stíluskommunikátor, a te stílustanácsadód.

Több száz egyéni tanácsadás és számtalan, cégeknek tartott tréning tapasztalataival a hátam mögött segítek, hogy a megjelenésed egyéniséget, magabiztosságot és önbizalmat sugározzon.

csonka-krisztina-stiluskommunikator

Kéred az önbizalomnövelő öltözködési tippeket?

A 20 oldalas ebookban olyan tanácsokat és gyakorlatokat mutatok, amikkel ízelítőt kaphatsz, mi kell ahhoz, hogy egy önazonos, stílusos, magabiztos nő nézzen vissza a tükörből.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Klasszikus elegancia – mindenek felett

Hogyan lehet igazán nőies, időtlen, mégis önazonos az öltözködésed?

Stílus és önbizalom – Stílusos önbizalom

Hogyan változtathatja meg az életedet, és lehet pozitív hatással a mindennapi közérzetedre és önbizalmadra az önazonos stílus?

Várólista feliratkozás